EU vs. de techgiganten

Facebookbaas Mark Zuckerberg bood onlangs tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement zijn excuses aan aan Europese Facebook-gebruikers,. Eind mei ging de nieuwe Europese privacywetgeving in. Is daarmee de kous af en kunnen we weer rustig gaan slapen? We kunnen onze samenleving niet meer voorstellen zonder internet. Dat vraagt wel om scherpe uitwerking van onze grondrechten. Of het nu via e-mail of Facebook is, ook op internet hebben wij recht op privacy. Judith Sargentini gaat hierover in gesprek met Hans de Zwart.

Judith Sargentini is Europarlementariër voor GroenLinks. Buiten de politiek hield ze zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel, onder meer bij het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika. Als parlementariër kreeg ze het voor elkaar dat er wetgeving rond conflictmineralen kwam. Sargentini is coördinator van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken voor de Groene fractie, en lid van de commissies Ontwikkelingssamenwerking, Terreurbestrijding en Mensenrechten. Transparantie is een rode draad in haar werk, of het nu om de keten van grondstoffen gaat of om het publiek maken van belanghebbenden achter bedrijven. Sargentini staat daarnaast bekend om haar tomeloze inzet voor mensenrechten en vrijheden.

 

Hans de Zwart is directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. In het verleden was hij Senior Innovation Adviser for Global HR and Learning Technologies bij Shell, daarvoor Moodle-consultant bij een onderwijstechnologieconsultant en hij begon zijn carrière als docent bewegingsonderwijs op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost.
Zijn werkveld is altijd het raakvlak tussen technologie (die hij het liefst "open" ziet) en maatschappelijke ontwikkelingen, vaak bekeken vanuit het perspectief van de rechten van burgers.

Urban Sports, 18:45-19:15

Georganiseerd door: